Langzaam maar zeker zie je steeds vaker dat LED-technologie wordt gebruikt in de auto-industrie.
Verlichting speelt een cruciale rol in auto’s, niet alleen voor de zichtbaarheid van de bestuurder, maar ook voor de veiligheid van alle weggebruikers. Autoverlichting omvat verschillende soorten lampen en systemen die zijn ontworpen om de weg te verlichten, signalen uit te zenden en de zichtbaarheid van het voertuig te vergroten.
LED’s zijn namelijk een stuk helderder, efficiënter en goedkoper geworden dan jaren geleden. Daar komt nog eens bij kijken dat autoverlichting het autorijden een stuk veiliger heeft gemaakt. Maar het heeft ook een aantal geavanceerde en complexe elektronische veranderingen geïntroduceerd die uitdagingen vormen voor ontwerpers van auto’s.

Waarom LED’s gebruiken in auto’s?
Er zijn twee belangrijke redenen. Ten eerste zijn LED’s efficiënter dan de ouderwetse gloeilampen. Zo verbruiken ze minder stroom voor dezelfde of een grotere verlichtingsintensiteit. Uit evaluaties blijkt dat LED’s zes keer efficiënter zijn dan gloeilampen.
Ten tweede hebben LED’s een langere levensduur dan gloeilampen. Koplampen, achterlichten en andere lampen branden door na 1200 of meer branduren. Het vervangen van deze lampen is meestal erg duur. Een LED lamp is een stuk efficiënter en gaat gemiddeld 42 keer zo lang mee als een gloeilamp. Met een levensduur van meer dan 50.000 uur is het waarschijnlijk nooit nodig om de lampen in je voertuig te moeten vervangen. Is het nu toch nodig dat je een keer je lampen moet vervangen? Neem dan eens een kijkje op signeda.nl.
Wanneer we kijken naar autoverlichting valt dit onder te verdelen in drie verschillende categorieën: lichten aan de voorzijde, lichten aan de achterzijde en binnenverlichting. Lichten aan de achterzijde bestaan uit achterlichten, remlichten en nummerplaatverlichting. Hiernaast is het ook mogelijk dat er nog gebruik wordt gemaakt van eventuele decoratieve of stijlverlichting. Dit is echter volledig afhankelijk van de autofabrikant. Hoe dan ook, met een volledige set van LED-verlichting voor en achter kan het stroomverbruik hoog zijn. Maar in de realiteit blijkt dat deze lampen een stuk minder stroom verbruiken dan de ouderwetse gloeilampen die vroeger werden gebruikt in auto’s.
0 Comments